+38 (050) 358-9573

+38 (050) 358-9573

    Яку зерносушарку купити

    Перед тим, як подивитися на український ринок зерносушарок в цілому, подивимося які типи зерносушарок взагалі існують. Для себе я розподіляю всі зерносушарки на три основні типи:1) Мобільні2) Американські3) Шахтні (вертикальні)4) Горизонтальні
    Є й інші типи сушарок, але вони скоріше екзотичні. Тим не менш, основними є ті, що перераховані вище. Чим же ці зерносушарки відрізняються і який тип сушарки краще?

    Дякуємо журналу "Агроном" за люб'язно надану статтю!

    Теплова схема зерносушарки Раваро

    ТИП 1. МОБІЛЬНІ ЗЕРНОСУШАРКИ

    Мобільні зерносушарки - це зерносушарки невеликої продуктивності (зазвичай 50-150 тон на добу по кукурудзі з 28% до 14%), часто на колесах для зручності пересування. Найпоширеніший тип мобільних зерносушарок в Україні - так звані «бочкові» зерносушарки.На малюнку ви бачите бункер для зерна, що складається з перфорованого металу. Пальник подає гаряче повітря всередину бочки, звідки він виходить через перфорацію в металі, попередньо пройшовши через шар зерна. Таким чином, зерно нагрівається, віддає свою вологу повітрю, яке виносить її з собою з зерносушарки.Бочкові сушарки - це зерносушарки порційного типу: зерно завантажується в зерносушарку, сушиться, охолоджується, а потім вивантажується (для порівняння: потокові сушарки сушать зерно в безперервному потоці, коли воно зверху постійно завантажується, а знизу вивантажується).

    Потрібна мобільна зерносушарка? Вам сюди.

    Принцип роботи бочкової мобільної зерносушарки

    Переваги цих зерносушарок очевидні:

      Легкість в установці (монтаж займає всього кілька днів; не потрібно проект, дорогий фундамент тощо);
      Ліквідність (сушарку можна продати або віддати в оренду, що складно зробити зі стаціонарною зерносушаркою);
      Завдяки постійному перемішуванню зерна в процесі роботи, зерно виходить однорідної кінцевої вологості;
      Немає необхідності в постійній подачі зерна, як в потокових сушарках. Якщо зерна мало, сушити можна невеликими партіями.
    Мобільна зерносушарка

    Незважаючи на вищезазначену однаковість всіх бочкових зерносушарок, все ж, є кілька важливих моментів, про які вам продавці зерносушарок можуть не розповісти.

    На які аспекти звернути увагу при купівлі мобільної зерносушарки:

    Аспект 1. Продуктивність.

    Вибір бочкової зерносушарки не можна робити на підставі заявленої продавцями продуктивності. Використовуйте її тільки як довідкову інформацію. Порівнювати бочкові зерносушарки потрібно за обсягом бункера, потужністю пальників і потужністю головного вентилятора. Повірте, які б високі технології не застосовувалися в зерносушарці, вона не дасть відчутного приросту в продуктивності, якщо обсяг бункера, потужності пальників і вентиляторів ті ж самі, або менші.

    В цілому потрібно розраховувати, що ви будете робити 4 цикли кукурудзи на добу. Таким чином, якщо ємність зерносушарки 20 тон, ви зможете висушити за добу 80 тон. Можливо і більше, але чи варто на це розраховувати?

    Мобільна зерносушарка на щепі та пелеті

    Аспект 2. Вертикальний шнек.

      Легкість в установці (монтаж займає всього кілька днів; не потрібно проект, дорогий фундамент тощо);
      Ліквідність (сушарку можна продати або віддати в оренду, що складно зробити зі стаціонарною зерносушаркою);
      Завдяки постійному перемішуванню зерна в процесі роботи, зерно виходить однорідної кінцевої вологості;
      Немає необхідності в постійній подачі зерна, як в потокових сушарках. Якщо зерна мало, сушити можна невеликими партіями.

    На ринку існує тільки одна компанія, яка виготовляє зерносушарки с запатентованим зовнішнім шнеком. Це італійська компания Agrex

    Мобільна зерносушарка із зовнішнім вертикальним шнеком

    Аспект 3. Теплообмінник.

    Потрібно відзначити, що практично всі мобільні зерносушарки в Україні продаються з дизельними пальниками. І, хоча сушити дизельним паливом дорожче, ніж сушити газом або твердим паливом (біопаливом), фермери купують сушарки саме для дизельного палива у зв'язку зі складністю і дорожнечею отримання доступу до газової труби або дорожнечею твердопаливного теплогенератора. Також, у разі використання твердого палива та скрапленого газу, зерносушарка втрачає свою мобільність. 

    Теплообмінник мобільної зерносушарки

    Сушка дизельним паливом може бути двох варіантів: з теплообмінником та без нього. У разі використання зерносушарки без теплообмінника, продукти згоряння дизельного палива потрапляють прямо в зерно. Для деяких цілей сушити таким чином в Україні можна. Однак, при використанні зерна, наприклад, в харчовій промисловості така сушка категорично неприйнятна. Якщо ж вам коли-небудь доведеться сушити зерно для його подальшого використання в харчовій промисловості, необхідно буде обов'язково обзавестися теплообмінником. Тому, навіть якщо ви купуєте дизельну зерносушарку без теплообмінника, я наполегливо рекомендую купувати зерносушарку, яка може бути дооснащена їм в майбутньому. Так як є сушарки, в яких таке дооснащення неможливе, обов'язково уточнюйте це до купівлі!
    Примітка: на ринку вам будуть пропонувати різні варіанти нібито екологічно чистого сушіння без теплообмінника (непряме полум'я «під кутом», особливі настроювання дизельного пальника, довга відстань між пальником і зерном тощо). Що б вам не говорили, майте на увазі, що сушка зерна для харчової промисловості повинна здійснюватися обов'язково з використанням теплообмінника.

    Є на ринку й цікаве рішення однієї компанії, яка оснастила свої сушарки якимось інвертором потоків повітря, що дозволяє сушити зерно непрямими газами. При цьому, нескладною операцією перемикання режиму роботи, сушарка дозволяє сушити зерно як прямим повітрям, так і непрямим. Вони називають цей пристрій теплообмінником і, формально, причепитися до цього слова я не можу. Я думаю, що таке рішення буде дуже вдалим, якщо Вам потрібно буде отримувати вкрай малі обсяги чистого зерна. Однак, майте на увазі, що ККД такого інвертора вкрай низький в порівнянні зі справжнім теплообмінником. Іншими словами, Вам доведеться витратити в кілька разів більше грошей на паливо при такій сушці. На відміну від такого рішення, повноцінний трубчастий теплообмінник (як на малюнку вище) дозволить не тільки отримати чисте зерно, а й забезпечить набагато менші витрати палива. Тому вимагайте від продавців сушарок більше інформації про теплообмінники та можливості їх установлення після купівлі!

    Спрощений теплообмінник мобільної зерносушарки Риля

    Переваги роботи дизельної сушаркиз теплообмінником і без:

    З теплообмінником:

      Чисте зерно, що придатне для харчової промисловості.
      Мінімізація ризику загоряння (немає можливості попадання прямого полум'я або іскри в зерно). Якщо сушимо соняшник або інші олійні, то ставимо теплообмінник обов'язково.
      Кращий обмін тепла забезпечує більш рівномірну кінцеву вологість зерна.

    Без теплообмінника:

      Зерносушарка дешевше. Теплообмінник - дорога опція.
      Процес сушіння дешевше - відсутні втрати тепла в теплообміннику (20-30%).
      Швидко. Якщо сушимо кукурудзу, можемо підняти температуру агенту сушіння до 110-120°С і вище, що зазвичай неможливо з теплообмінником.

    Аспект 4. Приймальний пристрій.

    Звертайте увагу на приймальний пристрій бочкових зерносушарок. Зазвичай він вузький і маленький. Намагайтеся вибрати тих виробників, у яких приймальний пристрій широкий і великий. Це істотно покращить зручність роботи з сушаркою.

    Приймальний пристрій мобільної зерносушарки (завальна яма)

    Аспект 5. Зерносепаратор.

    Велика українська помилка полягає в тому, що бочкові зерносушарки повністю автономні і їм не потрібна зерноочистка перед сушінням. Це не так. По-перше, сушка відбувається більш ефективно, якщо зерно чисте. По-друге, потрапляння великих сторонніх предметів у механізми зерносушарки може привести до її швидкого виходу з ладу. (На практиці, трапляються камені, запчастини до комбайнів, шматки асфальту, консервні банки, мертві коти і т.п.). По-третє, очистивши зерно, ви значно зменшите ризик загоряння при сушінні без теплообмінника.

    Мобільний зерносепаратор Агрекс

    ТИП 2. АМЕРИКАНСЬКІ ЗЕРНОСУШАРКИ

    Американські зерносушарки - сленгова назва конструкції зерносушарок, вироблених на американському континенті (США, Канада). Свого часу вони, завдяки дешевизні, зіграли важливу роль у розвитку сільськогосподарської галузі України. У той час, як принцип сушки в європейських сушарках (про них - див. нижче) заснований на проходженні зерна по центральній колоні, через яку проходить гаряче повітря, американські сушарки побудовані навпаки - гаряче повітря поставляється всередину сушарки і потім проходить через шар зерна, яке рухається уздовж зовнішньої перфорованої стінки зерносушарки. Пройшовши крізь шар зерна, відпрацьоване повітря виходить через перфоровані стінки назовні (див. Рисунки). Вочевидь, що загальний принцип сушіння в американських зерносушарках дуже схожий на бочкові сушарки. Як показано на малюнках, мокре зерно в такі сушарки подається зверху, а знизу відбирається сухим. 

    Американська модульна зерносушарка

    Звичайно, на відміну від бочкових, такі сушарки не є мобільними і встановлюватися вони повинні на підготовлений майданчик (фундамент або інше, в залежності від сушарки), а також їй потрібні оперативні силоси мокрого зерна для забезпечення потокового режима роботи.

    Але, в порівнянні з бочковими зерносушарками, американські сушарки мають ряд незаперечних переваг:
    1. Поточний режим роботи (як в американських сушарках) є більш продуктивним у порівнянні з порційним (як в бочкових). Не витрачається час на завантаження / розвантаження кожної порції зерна. Зерно сушиться в потоці безперервно.2. У бочкових зерносушарках зерно дещо травмується, по-перше, лапами перемішувача, що встановлений в бочці, по-друге, шнеком, який постійно відбирає зерно знизу такої зерносушарки і подає його наверх. За один цикл сушіння зерно може кілька разів пройти через такий шнек. Так як в американських сушарках зерно плавно опускається під дією сили тяжіння, можливість травмування зерна набагато менша. (Це не стосується їх механізму вивантаження, який також може дещо травмувати зерно).

    Американські зерносушарки можна розділити на два типи: модульні і баштові. Тип 1. Модульні. Це маркетингова назва колонкових зерносушарок американського типу (Рисунок вище), що покликана створити ілюзію можливості легкого нарощування потужності зерносушарки шляхом додавання нових модулів. На практиці, все набагато складніше і вимагає суттєвої переробки всього проекту. В принципі, так можна будь-яку сушилку називати модульної, в тому числі і бочкову, і баштову, і шахтну.Тип 2. Баштові. Це вертикальні зерносушарки американського типу (Рисунок праворуч). Є більш фундаментальними спорудами в порівнянні з модульними зерносушарками. Можуть бути оснащені системами рекуперації тепла. (Модульні також, але рекуперація тепла в них, з нашого досвіду, неефективна). 
    Всі зерносушарки американського типу в принципі схожі один на одного. Про незначні відмінності та особливості вам розкажуть продавці цих зерносушарок.

    Американська баштова зерносушарка

    Але є пара аспектів, про які вони вам не скажуть:

    Аспект 1. Пожежонебезпека.

    Останнім часом в Україні все більше і більше сушиться соняшник. Соняшник - одна з найбільш пожежонебезпечних культур, а, з огляду на незначну відстань між полум'ям пальника і зерном в американській сушарці, потрібно особливу увагу приділити питанню вивчення пожежної безпеки таких зерносушарок.

    Аспект 2. Однорідність кінцевої вологості.

    Так як зерно в американських зерносушилках рухається по відносно тонкій зовнішній стінці сушарки, яка зсередини обдувається гарячим повітрям, а ззовні піддана холодним українським температурам, зерно в них нагрівається і сушиться нерівномірно. Американські виробники обізнані про це, тому винаходять різні системи перемішування або диференціального вивантаження зерна, які призвані збільшити однорідність зернової маси. Уточнюйте, якою саме системою оснащена така зерносушарка. Наскільки ефективні всі ці системи - питання неоднозначне. Залишимо його покупцеві.
    На малюнку: Система розвантаження зерна американської модульної зерносушарки. Ліворуч - без компенсатора різниці температурних режимів сушіння. Праворуч - з компенсатором (один із видів).

    Неоднорідність вологості в модульній зерносушарці

    ТИП 3. ШАХТНІ ЗЕРНОСУШАРКИ

    Перш за все, потрібно відзначити, що мені не вдалося знайти жодного виробника американських сушарок в країнах Євросоюзу. Нещодавно такі сушарки почали виробляти в Туреччині, мабуть через їх низьку вартість. Найпоширеніший тип зерносушарок в Європі, в тому числі і в Україні - це зерносушарки шахтного типу (див. Рисунок).На рисунку: Типова європейська шахтна зерносушарка з простою системою рекуперації тепла.

    Теплова схема шахтної зерносушарки

    Як вже говорилося раніше, в шахтній зерносушарці, на відміну від американської, зерно просувається через центральну колону з багатьма різно-полярними повітропроводами (як їх прийнято називати в Україні, біконічними), що розташовані в шаховому порядку, та які забезпечують рівномірний прогрів зерна по всій шахті (див. Рисунок).Повітроводи вхідні та вихідні розташовані по всій висоті шахти. Робочий агент (попросту кажучи, гаряче повітря) заходить у вхідні повітроводи з одного боку сушильної колони, рівномірно розподіляється по довжині шахти, проходить крізь зерно та виходить з протилежного боку через вихідні повітроводи. Таким чином, забезпечується рівномірний прогрів зерна по всій ширині шахти і вирішується проблема з можливою нерівномірною кінцевою вологістю.

    Повітроводи (короба) шахтної зерносушарки

    Звичайно, зерносушарки шахтного типу більш дорогі, але мають ряд переваг перед американськими:
    1. Однорідність кінцевої вологості, про що ми вже сказали вище.2. Можливість утеплення корпусу сушарки для збереження тепла. (В американських і бочкових зерносушилках це конструктивно неможливо, так як тепле повітря в них виходить по всьому корпусу сушарки через перфоровані стінки.)3. Чистота роботи. Сушарки такого типу працюють набагато чистіше американських і бочкових (без пилу). Якщо у вас була американська або бочкова зерносушарка, то ви розумієте, про що я говорю.4. Економічність . Завдяки можливості утеплення і системи рекуперації тепла, сушарки такого типу дуже економічні за паливом (принцип дії системи рекуперації тепла простого типу показан на рисунку). Таку різницю в підходах до збереження палива я можу пояснити тільки історичними фактами: європейці завжди економили обмежені енергетичні ресурси.

    Зерносушарка на парі, елеватор

    Кожна сушарка шахтного типу по-своєму унікальна і всі вони мають свої особливості і недоліки. Пояснювати їх довго та складно. Залишимо цю роботу продавцям цих зерносушарок. Ми ж, зі свого боку, хочемо зупинитися на ключових аспектах , на які слід звернути увагу при купівлі:

    Аспект 1. Система боротьби з пилом.

    Незважаючи на те, що робота шахтних зерносушарок дуже чиста, все ж є ряд особливостей. Уточнюйте у виробників сушарок як вони борються з пилом. На мій погляд, найбільш ефективний і простий спосіб - правильно організовані потоки повітря, спеціальні кишені для збору зернового пилу і перекриття шиберних заслінок на момент просування зерна по шахті. Особливо ефективно пил затримується в сушарках з двома зонами сушіння (див. нижче). Це відбувається за рахунок того, що навіть той пил, що вийшов із зони сухого зерна, не викидається назовні, а осідає у верхній частині шахти - в зоні сушки вологого зерна. Купа вентиляторів з циклонами (а може навіть і без циклонів), як на зображенні праворуч, з нашого досвіду, є занадто складним і дорогим рішенням, і не ефективніше попереднього рішення.

    Зерносушарка з боковими вентиляторами

    Аспект 2. Система рекуперації тепла.

    Існує проста система рекуперації тепла, коли повітря, яке нагрілося в процесі проходження через зону охолодження зерна, подається назад у зону сушіння. Дійсно, таке повітря не увібрало в себе багато вологи з сухого зерна і, в той же час, набагато тепліше зовнішнього повітря. Було б гріхом не скористатися цим безкоштовним теплом для зменшення витрат палива.(Тут потрібно зробити застереження, що для підключення твердопаливного теплогенератора, іноді краще мати зерносушарку без системи рекуперації тепла. Але про це - окрема довга розмова.)У той же час, існують зерносушарки з системою «повної» рекуперації тепла. (Див. Рисунок.)Такі зерносушарки розділені на 2 зони сушки - верхню і нижню. Тепле сухе повітря, яке пройшло через сухе зерно в нижній частині зерносушарки, допідігріваєтся другим пальником (на рисунку - праворуч) і повторно використовується для сушки зерна у верхній частині. Якщо зерносушарки з простою системою рекуперації тепла повертають до 20-30% теплого повітря, то зерносушарки з двома зонами сушки повертають до 50-60% повітря рекуперації та рециркуляції. Незважаючи на те, що в світі існує всього декілька виробників цього типу сушарок, вони набирають все більшу популярність, в тому числі і в Україні, завдяки своїм енергозберігаючим властивостям. 
    На рисунку: Зерносушарка шахтного типу з двома зонами сушіння і повною системою рекуперації тепла.

    Цікавлять двозонні зерносушарки? Зверніть увагу на італійські зерносушарки Scolari.

    Зерносушарка з повною рекуперацією тепла

    Аспект 3. Утеплення.

    Існують шахтні сушарки, в яких немає утеплення взагалі. В інших виробників утеплення - це опція. Я наполегливо рекомендую використовувати утеплення в кліматичних умовах України. Завжди запитуйте, чи входить воно в вартість і, якщо входить, то яке саме. Майте також на увазі, що бувають два види утеплень:
    1. Два листа металу, між якими знаходиться повітряний прошарок.2. Два листа металу між якими знаходиться утеплювач (мінеральна вата).
    Звичайно, другий варіант дорожче, але збереже вам відчутно більше палива. Не заощаджуйте на утепленні! Чому так?
    Незважаючи не те, що теплопровідність повітря дещо менша за теплопровідність мінеральної вати, тепловий опір мінеральної вати значно вищий! Це пов'язано з тим, що основна функція мінеральної вати - блокування передачі тепла конвективним способом та випромінюванням. 

    Мінеральна вата для утеплення зерносушарок

    На малюнку: Мінеральна вата, що використовується для утеплення зерносушарки.

    Аспект 4. Метал.

    В Європі вже, мабуть, не залишилося виробників шахтних зерносушарок, які роблять їх з оцинкованого металу. У виробництві сучасних зерносушарок використовуються такі метали як Алюцинк (корпус і повітроводи), Кор-тен (повітроводи), нержавіюча сталь (частини, що особливо схильні до стирання). Чим більше в сушарці звичайної оцинковки, тим вона має бути дешевша.
    На рисунку: Антиабразивні та антикорозійні властивості кортенівської сталі наочно.

    Антиабразивні та антикорозійні властивості кортенівської сталі

    Аспект 5. Газові пальники.

    Пальник становить до 25% вартості всієї сушарки! Тому його вибору і комплектації потрібно приділити особливу увагу. Найекономічнішими вважаються плоскофакельні (лінійні) моделюючі пальники відомих світових брендів (найпоширеніші в Україні - Tecflam і Riello). На відміну від точечних пальників, плоскофакельні дають найбільш рівномірний розподіл тепла по шахті і забезпечують найбільш економне використання палива.
    На малюнку: Схема італійського пальника Riello

    Лінійний Пальник Riello для зерносушарки

    Детальну інформацію щодо італійських шахтних енергоощадних зерносушарок Ravaro можна знайти в нашому розділі "ЗЕРНОСУШАРКИ РАВАРО".

    ТИП 4. ГОРИЗОНТАЛЬНІ СУШАРКИ

    Щодо сушіння зерна, горизонтальні зерносушарки дуже популярні для насіннєвого матеріалу.Незважаючи на їх більшу вартість, сушарки горизонтального типу більш дбайливі по відношенню до зерна і мають ряд інших незаперечних переваг. Тому тим, хто хоче отримати висококондіціоний насіннєвий матеріал, горизонтальні сушарки, мабуть, стануть найкращим рішенням. Сушарок цього типу існує величезна безліч:

      статичні
      з вібраційним столом
      конвеєрні (зерно рухається на перфорованому конвеєрі)
      з механічним ворошителем (зерно ретельно перемішується і поступово просувається за допомогою спеціальних лопаток, що повільно обертаються)
      комбіновані та інші.
    Теплова схема комбінованої сушарки

    На рисунку: Зерносушарка комбінованого типу (верхній стіл конвеєрного типу, нижній стіл - статичний з механічним ворошителем) з системою рекуперації тепла.

    Для вибору сушарок цього типу потрібно чітко розуміти завдання і цілі, що переслідуються конкретним проектом, тому дати будь-які загальні поради або рекомендації тут дуже складно. Також цей тип сушарок призначений для сушіння не тільки зерна, але і цілого ряду інших продуктів, які можуть мати фізичні властивості і форми, не призначені для шахтних зерносушарок. Призначені такі сушарки для величезного ряду вузькоспеціальних цілей, тому, щоб про них поговорити, знадобиться набагато більше місця і часу, ніж нам відведено. 
    На рисунку: Конвеєрна горизонтальна зерносушарка для сушіння побутових відходів.

    Конвеєрна зерносушарка Сколарі

    Потрібна конвеєрна сушарка? Зверніть увагу на сушарки Scolari.

    ВИСНОВОК

    Як ми бачимо, не існує хороших чи поганих сушарок. Всі сушарки мають свої особливості і переваги. Тому, неможливо дати однозначну пораду про те, яка зерносушарка краще, яку сушарку купити або як обрати зерносушарку, без чіткого розуміння технологічних процесів і умов передбачуваного зерносушильного / елеваторного комплексу. Вибір зерносушарки завжди був і залишається за покупцем.

    Дякуємо журналу "Агроном" за люб'язно надану статтю!